04.10.2024 07:10
LUXEMBOURG, 3. listopada 2024. (Hina) - Proizvođačke cijene u industriji eurozone i EU-a porasle su i u kolovozu, treći mjesec zaredom, dok je Hrvatska bilježila pad, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Na razini eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u kolovozu za 0,6 posto u odnosu na srpanj kada su prema revidiranim podacima uvećane za 0,7 posto, izračunali su statističari. Na razini Unije rast cijena bio je u kolovozu upola blaži nego u srpnju, iskazan u stopi rasta od 0,4 posto, izvijestio je Eurostat, revidiravši podatke za sredinu ljeta. Najviše su na oba područja porasle cijene u energetskom sektoru, za 1,9 posto u eurozoni i za 1,1 posto u EU, znatno blaže nego u srpnju. U ostalim sektorima zadržale su se više-manje na srpanjskoj razini. Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU bile su stabilne, izvijestio je europski statistički ured.

Hrvatska uz Češku

Najviše su u kolovozu na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Estoniji, za 2,2 posto. Slijede Grčka i Španjolska s rastom proizvođačkih cijena od 1,7 odnosno za 1,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu pale za 0,5 posto u odnosu na srpanj kada su bile poskočile za 1,7 posto, najsnažnije u gotovo dvije godine, pokazuju Eurostatove tablice. Gotovo isti postotni pad cijena bilježila je u kolovozu i Češka, za 0,4 posto. Najviše su pak pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 3,8 posto. Slijede Litva i Rumunjska s padom od 1,7 odnosno 1,6 posto.

Jeftinija energija

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u kolovozu za 2,3 posto u eurozoni, neznatno snažnije nego u prethodnom mjesecu. Tempo rasta bio je stabilan i EU, uz rast cijena u zadnjem ljetnom mjesecu za 1,9 posto. Daleko najveći pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen je u energetskom sektoru, za 7,7 posto u eurozoni i za 7,0 posto u EU.Pad je zabilježen i u sektoru intermedijarnih dobara, za 0,8 posto na oba područja. Najviše su pak poskupjela kapitalna dobra, za 1,4 posto u eurozoni i za 1,7 posto u EU.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih dobara porasle su za 0,3 posto u eurozoni te za 0,4 posto u EU. "Dvoznamenkasta" Slovačka Najviše su u odnosu na prošlogodišnji kolovoz pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Slovačkoj, za 18,3 posto. Slijede Luksemburg i Francuska s padom cijena na godišnjoj razini za 6,9 odnosno za 6,3 posto. Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je i u kolovozu Hrvatska, za 5,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U srpnju bile su niže za 4,5 posto. Najviše su pak porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Rumunjskoj, za 2,8 posto. Slijede Bugarska i Portugal s rastom cijena za 1,9 posto, te Estonija gdje su uvećane za 1,7 posto.

Potrošački kreditZAGREB, 3. listopada 2024. (Hina) - Ministar rada Marin Piletić izjavio je u četvrtak da poslodavci za 132 tisuće radnika iz trećih zemalja uredno plaćaju sve doprinose, te je iznio podatak da je prosječna bruto plaća nešto veća od tisuću eura  za 9000 stranih radnika u ugostiteljstvu.

ZAGREB, 3. listopada 2024. (Hina) - Oporba je u četvrtak Vlada poručila kako se iz prijedloga rebalansa državnog proračuna za 2024. godinu vidi da je PDV najizdašniji dio njegovih prihoda ali ih zanima radi li se kod velikih ušteda o strukturnim uštedama ili je to samo odgoda određenih projekata.

OSIJEK, 02. listopada 2024. (Hina) - Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom donio je niz pozitivnih promjena, ali se propisi i dalje krše zbog čega su do sada izrečene kazne od 1,2 milijuna eura, rečeno je u srijedu na konferenciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i osječkog Pravnog fakulteta.

ZAGREB, 2. listopada 2024. (Hina) - Hrvatska je na 43. mjestu od 133 gospodarstva, prema 17. izdanju globalnoga inovacijskog indeksa (GII) koji je predstavila Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), prenosi u srijedu Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV).

VIROVITICA, 2. listopada 2024. (Hina) - Za četiri investicije u virovitičkoj poslovnoj zoni, gradsko vijeće je odlučilo dodijeliti ukupno 851.972 eura potpore, a kako se radi o proizvodnoj i prerađivačkoj djelatnosti, sve više nedostaje radnika, rekao je Hini gradonačelnik Ivica Kirin.