25.07.2024 07:20
ZAGREB, 24. srpnja 2024. (Hina) - Raspoloženje potrošača u eurozoni osjetno je poboljšano u srpnju, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske komisije, signalizirajući stabilizaciju u uvjetima popuštanja inflacije i sniženih troškova zaduživanja.

Indeks koji mjeri raspoloženje potrošača u eurozoni porastao je u srpnju za jedan bod u odnosu na lipanj, na minus 13 bodova, izračunala je Komisija. U lipnju uvećan je za 0,3 boda. Poboljšanje pokazuje i indeks koji prati očekivanja potrošača u EU, prema rastu njegove vrijednosti za 0,7 bodova, na minus 12,2 boda. Raspoloženje europskih potrošača bliži se dugoročnom prosjeku, zaključila je Komisija, koji prema podacima u izvješćima o ekonomskoj klimi iznosi oko minus 11 bodova u eurozoni i oko minus 12 bodova u EU. 

Potrošače je ohrabrilo popuštanje inflacije u proteklim mjesecima i sniženi troškovi zaduživanja. Europska središnja banka snizila je u lipnju kamatne stope nakon četverogodišnjeg razdoblja "restriktivne" monetarne politike koja je trebala kočenjem potrošnje spustiti inflaciju na dva posto. U lipnju cijene su u eurozoni po izračunima europskog statističkog ureda porasle za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Komisija je podatke za istraživanje prikupljala od 1. do 22. srpnja u 26 zemalja EU-a, uz izuzetak Irske, napominjući da 'pokrivaju' 98,2 posto konačne osobne potrošnje u eurozoni i 98,5 posto u EU. Kompletno izvješće o očekivanjima u europskom gospodarstvu objavit će krajem mjeseca.

slikaZAGREB, 5. rujna 2024. (Hina) - Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u prošloj su godini ostvarili konsolidiranu neto dobit od 645,3 milijuna eura, što je povećanje za 89,7 posto na godišnjoj razini, dok su bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu skočile za 18,5 posto, na 319,4 milijuna eura, pokazuje analiza Fine.

ZAGREB, 5. rujna 2024. (Hina) - Toyota Industries Corporation (TICO) je s hrvatskim Gideonom potpisala strateški investicijski sporazum za razvoj i proizvodnju novih automatiziranih rješenja, priopćile su dvije tvrtke u četvrtak.

STOCKHOLM, 5. rujna 2024. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač automobila Volvo Cars odustao je od plana prema kojem je od 2030. godine trebao prodavati isključivo vozila na električni pogon i sada namjerava zadržati u ponudi i neke hibridne modele s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

OSIJEK, 4. rujna 2024. (Hina) - Ugovor o darovanju 36 hektara državnog zemljišta, vrijednog 12,9 milijuna eura za daljnji razvoj osječke poduzetničke zone "Nemetin" u srijedu je osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

ZAGREB, 4. rujna 2024. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Ministarstvu gospodarstva zahtjev za nastavkom subvencija za troškove energije obrtnicima, te upozorila da bi izostanak tih mjera i poskupljenje energije ugrozilo njihovo poslovanje i opstanak.