03.10.2024 07:20
VIROVITICA, 2. listopada 2024. (Hina) - Za četiri investicije u virovitičkoj poslovnoj zoni, gradsko vijeće je odlučilo dodijeliti ukupno 851.972 eura potpore, a kako se radi o proizvodnoj i prerađivačkoj djelatnosti, sve više nedostaje radnika, rekao je Hini gradonačelnik Ivica Kirin.
U utorak je položen kamen temeljac za proizvodno-skladišne hale za preradu suhog voća tvrtke MP Product. Na realizaciju čekaju investicije tvrtki VIRO plus, Dodir prirode i Fox interijeri, a sve one u virovitičkoj poslovnoj zoni bavit će se nekim vidom proizvodnje ili prerade. Kirin kaže da se Virovitica odjednom suočava s problemom nedostatka radnika te da u gradu i okolici nikad nije bilo toliko zaposlenih i toliko mali postotak nezaposlenih. "Doveli smo se u situaciju kad je daljnji razvoj nemoguće planirati bez strane radne snage", kaže Kirin.

Budući da je virovitički kraj prije svega poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, u tom sektoru nedostaje najviše radnika. No nedostaje ih i u građevinarstvu, a razlog je ekspanzija građevinskih radova koje pokreće grad, ali i privatni sektor. Ipak, kaže Kirin, ostao je problem zapošljavanja dijela populacije koji teže nalazi posao. Riječ je o ženama starijima od 35 godina, bez obzira radi li se o onima sa završenom osnovnom ili srednjom školom. Stoga ostaje pronaći model kako zaposliti i taj dio populacije. Nedostaje i specijaliziranih te visokoobrazovanih kadrova koje Virovitica namjerava privući iz Zagreba, čim se brzom cestom poveže sa središtem Hrvatske.

Na upit što je Viroviticu učinilo poželjnom za privatne investitore, Kirin odgovara da se radi o više čimbenika. Nude se poticaji za pokretanje proizvodnih djelatnosti, a prostori u poslovnim zonama dočekuju investitore opremljeni svim potrebnim priključcima i pratećom infrastrukturom. Ipak, ističe prvi čovjek Virovitice, prednost nad drugim gradovima je brzina ishođenja građevinskih i ostalih dozvola. "Priprema za početak investicije je najvažnija", kaže Kirin.

Potrošački kreditZAGREB, 3. listopada 2024. (Hina) - Ministar rada Marin Piletić izjavio je u četvrtak da poslodavci za 132 tisuće radnika iz trećih zemalja uredno plaćaju sve doprinose, te je iznio podatak da je prosječna bruto plaća nešto veća od tisuću eura  za 9000 stranih radnika u ugostiteljstvu.

LUXEMBOURG, 3. listopada 2024. (Hina) - Proizvođačke cijene u industriji eurozone i EU-a porasle su i u kolovozu, treći mjesec zaredom, dok je Hrvatska bilježila pad, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

ZAGREB, 3. listopada 2024. (Hina) - Oporba je u četvrtak Vlada poručila kako se iz prijedloga rebalansa državnog proračuna za 2024. godinu vidi da je PDV najizdašniji dio njegovih prihoda ali ih zanima radi li se kod velikih ušteda o strukturnim uštedama ili je to samo odgoda određenih projekata.

OSIJEK, 02. listopada 2024. (Hina) - Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom donio je niz pozitivnih promjena, ali se propisi i dalje krše zbog čega su do sada izrečene kazne od 1,2 milijuna eura, rečeno je u srijedu na konferenciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i osječkog Pravnog fakulteta.

ZAGREB, 2. listopada 2024. (Hina) - Hrvatska je na 43. mjestu od 133 gospodarstva, prema 17. izdanju globalnoga inovacijskog indeksa (GII) koji je predstavila Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), prenosi u srijedu Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV).