17.09.2024 09:36
Električna vozila
HANNOVER, 16. rujna 2024. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač autodijelova Bosch najavio je proširenje poslovanja s gospodarskim vozilima, predviđajući jačanje potražnje i prijelaz na električni pogon, dok Volkswagen očekuje slabiji rast u tom odjelu, nakon skoka u prvoj polovini godine.

Bosch će od početka iduće godine objediniti poslovanje s gospodarskim vozilima u novi odjel kako bi proširio proizvodnju. Taj dio poslovanja donosi četvrtinu prihoda, istaknuli su.

„Očekujemo da će kontinuirani rast globalnog prijevoza robe i istodobni prijelaz gospodarskih vozila na alternativni pogon dodatno potaknuti naše poslovanje u idućim godinama", rekao je čelnik podružnice Bosch Mobility Markus Heyn na sajmu u Hannoveru.

Do kraja desetljeća petina svih velikih kamiona koristit će po njihovim prognozama strujni pogon, a do 2035. njihov udio dosegnut će trećinu. Dodatnih deset posto moglo bi koristiti gorive ćelije, procjenjuju.

Prigušeno raspoloženje u VW-u

Čelnik Volkswagenovog odjela za gospodarska vozila VWN očekuje pak slabiju drugu polovinu godine, nakon 11,5-postotnog skoka isporuka u razdoblju od siječnja do lipnja. 

„Znamo da mnoga tržišta trenutno usporavaju. Druga polovina godine bit će izazovna”, rekao je Markus Intra u Hannoveru. Prilagođena operativna dobit VWN-a poskočila je u prvoj polovini godine za 43 posto, na 641 milijun eura. Voditelj prodaje VWN-a Lars Krause naglašava pak da su od početka kolovoza zaprimili više od 10.000 narudžbi. Kompanija trenutno u pogonu u Turskoj sastavlja novi transporter koji je razvila u suradnji s američkim Fordom.

DobitZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Poduzetnici iz Zagreba, Splita i Zadra ostvarili su najveću konsolidiranu neto dobit prošle godine, pokazuje analiza koju je u srijedu objavila Financijska agencija (Fina).

ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Govoreći o najavljenoj poreznoj reformi čije detalje javnost još čeka, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac potvrdio je u srijedu tijekom 'aktualca' u Hrvatskom saboru da će Vlada uskoro predložiti povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 50.000 eura.

ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Domaći startup iz područja turizma Turneo osigurao je 2 milijuna eura investicije od američkih investitora za daljnje širenje svoje tehnologije u turizmu, izvijestili su u srijedu iz tog startupa, dodajući da im to omogućava daljnje širenje na globalnom tržištu.

ZAGREB, 17. rujna 2024. (Hina) - Industrija robe široke potrošnje (FMCG) u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine ostvarila rast vrijednosne prodaje od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je istraživanje "NIQ Shopper Trends" analitičke kuće NIQ koje u utorak prenosi magazin JaTrgovac.

OSIJEK, 17. rujna 2024. (Hina) - U sklopu procesa industrijske tranzicije hrvatskih regija u utorak je u Osijeku održan 1. Strateški forum za Regionalni lanac vrijednosti "Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske" čiji je cilj omogućiti poduzetnicima da odgovore na društvene izazove Panonskog bazena.