18.09.2024 07:25
OSIJEK, 17. rujna 2024. (Hina) - U sklopu procesa industrijske tranzicije hrvatskih regija u utorak je u Osijeku održan 1. Strateški forum za Regionalni lanac vrijednosti "Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske" čiji je cilj omogućiti poduzetnicima da odgovore na društvene izazove Panonskog bazena.
Forum, koji se provodi u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije okupio je brojne poduzetnike, predstavnike znanstveno-istraživačkih organizacija, javnih tijela i drugih ključnih dionika u procesu industrijske tranzicije hrvatskih regija. Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić podsjetio je da se radi o pilot projektu kojega su prepoznale i druge države članice EU-a. "To je naš svojevrsni pristup cjelokupnoj industrijskoj tranziciji", poručio je, napomenuvši da je u projekt uključena lokalna uprava. Cilj Foruma je, dodao je, definirati istraživačke misije koje će kasnije poduzetnicima i istraživačkim organizacijama omogućiti da kroz investicije, odnosno primjenu novih znanja i tehnologija odgovore na društvene izazove Panonskog bazena, odnosno Panonske Hrvatske. "Ne samo u smislu gospodarske transformacije, nego i u smislu osiguravanja boljih uvjeta života svih naših sugrađana", rekao je Mikulić. 

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković smatra da Osijek, kao centar IT industrije može uvelike pomoći usmjeriti je na modernu i efikasnu poljoprivrednu proizvodnju, i potičući mlade, moderne poljoprivrednike koji će biti konkurentni na tržištu. Namjera je osigurati kontinuirani razvoj i poticanje kontinentalnog turizma kojeg se ne možemo razdvojiti od autohtone hrane i autohtonih poljoprivrednih proizvoda, zaključila je Crnković.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, izjavio je da se želi dodatno poticati i gospodarske aktivnosti koje će privući i nove investitore, ali isto tako i sve one koji žele razvijati investicije na tom području. Forum se provodi u svrhu definiranja misija kojima se odgovara na društvene izazove Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske, za tri pilot projekta - Proizvodnja vozila Sjeverne Hrvatske, Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske; Plavi rast Jadranske Hrvatske.

DobitZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Poduzetnici iz Zagreba, Splita i Zadra ostvarili su najveću konsolidiranu neto dobit prošle godine, pokazuje analiza koju je u srijedu objavila Financijska agencija (Fina).

ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Govoreći o najavljenoj poreznoj reformi čije detalje javnost još čeka, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac potvrdio je u srijedu tijekom 'aktualca' u Hrvatskom saboru da će Vlada uskoro predložiti povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 50.000 eura.

ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Domaći startup iz područja turizma Turneo osigurao je 2 milijuna eura investicije od američkih investitora za daljnje širenje svoje tehnologije u turizmu, izvijestili su u srijedu iz tog startupa, dodajući da im to omogućava daljnje širenje na globalnom tržištu.

ZAGREB, 17. rujna 2024. (Hina) - Industrija robe široke potrošnje (FMCG) u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine ostvarila rast vrijednosne prodaje od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je istraživanje "NIQ Shopper Trends" analitičke kuće NIQ koje u utorak prenosi magazin JaTrgovac.

ZAGREB, 16. rujna 2024. (Hina) - Statkraft, globalna norveška energetska tvrtka koja proizvodi električnu energiju iz hidroenergije, energije vjetra i energije sunca, otvorila je novi ured u Zagrebu.