18.09.2024 07:20
ZAGREB, 16. rujna 2024. (Hina) - Statkraft, globalna norveška energetska tvrtka koja proizvodi električnu energiju iz hidroenergije, energije vjetra i energije sunca, otvorila je novi ured u Zagrebu. 
Regionalni viši potpredsjednik u Statkraftu Simen Bræin istaknuo je tom prilikom da tvrtka proizvodi i energiju iz plina te opskrbljuje i sustave daljinskog grijanja. U stopostotnom je vlasništvu norveške države i ima kreditni rejting A agencije S&P. Radi se, kazao je, o globalnoj tvrtci s više od 6.000 zaposlenih u više od 20 zemalja, od čega 11 u Europi.

Od  2021. prisutna je na hrvatskom tržištu, sa sjedištem u Zagrebu. Posluje i u SAD-u, Južnoj Americi, te u Indiji. "Otvaranje novog ureda značajan je korak za Statkraftove aktivnosti u Hrvatskoj, jer tvrtka ovdje razvija niz solarnih i vjetroprojekata", kazao je Bræin. Dodao je kako je glavni cilj investirati u obnovljivu čistu energiju. 

Direktor Statkrafta za Hrvatsku Arnaud Bellanger ponovio je da Statkraft u Hrvatskoj djeluju tri godine, istaknuvši da su stvari u početku išle relativno sporo, ali da se to promijenilo. Dodao je da u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Statkraft se zalaže za predvidljivu zakonsku regulativu vezanu uz proizvodnju i prodaju energije, u čemu se, naveo je, vidi pomak nabolje.

Ballanger je izvijestio i da je Statkraft zaključio akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena. To uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja: projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS). Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020. godine. U Statkraftovoj je strategiji je ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama, rekao je.

DobitZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Poduzetnici iz Zagreba, Splita i Zadra ostvarili su najveću konsolidiranu neto dobit prošle godine, pokazuje analiza koju je u srijedu objavila Financijska agencija (Fina).

ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Govoreći o najavljenoj poreznoj reformi čije detalje javnost još čeka, potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac potvrdio je u srijedu tijekom 'aktualca' u Hrvatskom saboru da će Vlada uskoro predložiti povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 na 50.000 eura.

ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Domaći startup iz područja turizma Turneo osigurao je 2 milijuna eura investicije od američkih investitora za daljnje širenje svoje tehnologije u turizmu, izvijestili su u srijedu iz tog startupa, dodajući da im to omogućava daljnje širenje na globalnom tržištu.

ZAGREB, 17. rujna 2024. (Hina) - Industrija robe široke potrošnje (FMCG) u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine ostvarila rast vrijednosne prodaje od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je istraživanje "NIQ Shopper Trends" analitičke kuće NIQ koje u utorak prenosi magazin JaTrgovac.

OSIJEK, 17. rujna 2024. (Hina) - U sklopu procesa industrijske tranzicije hrvatskih regija u utorak je u Osijeku održan 1. Strateški forum za Regionalni lanac vrijednosti "Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske" čiji je cilj omogućiti poduzetnicima da odgovore na društvene izazove Panonskog bazena.