16.09.2024 07:30
Transparentnost plaća
BRUXELLES, 13. rujna 2024. (Hina) - Europska komisija je u petak odobrila državama članicama da od sljedećeg mjeseca mogu isplaćivati poljoprivrednicima više sredstava u obliku predujmova kako bi im se pomoglo u rješavanju problema s likvidnošću.

Budu li države članice koristile ovo odobrenje  poljoprivrednici će od 16. listopada moći primiti do 70 posto svojih izravnih plaćanja unaprijed, u usporedbi s trenutačnih 50 posto. Isto tako, predujmovi za pojedine mjere i zahvate vezane uz životinje u okviru ruralnog razvoja mogu se povećati do 85 posto umjesto 75 posto, priopćila je Komisija.

Europski poljoprivrednici suočavaju se s problemima likvidnosti, posebice zbog ekstremnih vremenskih nepogoda koje su posljednjih godina utjecale na prinose, kao i zbog visokih kamatnih stopa na europskim financijskim tržištima i visokih cijena poljoprivrednih inputa i roba. Stoga su brojne države članice zatražile ovo odobrenje na što je Komisija pozitivno odgovorila.

TrgovinaZAGREB, 17. rujna 2024. (Hina) - Industrija robe široke potrošnje (FMCG) u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine ostvarila rast vrijednosne prodaje od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je istraživanje "NIQ Shopper Trends" analitičke kuće NIQ koje u utorak prenosi magazin JaTrgovac.

OSIJEK, 17. rujna 2024. (Hina) - U sklopu procesa industrijske tranzicije hrvatskih regija u utorak je u Osijeku održan 1. Strateški forum za Regionalni lanac vrijednosti "Hrana i poljoprivreda Panonske Hrvatske" čiji je cilj omogućiti poduzetnicima da odgovore na društvene izazove Panonskog bazena.

ZAGREB, 16. rujna 2024. (Hina) - Statkraft, globalna norveška energetska tvrtka koja proizvodi električnu energiju iz hidroenergije, energije vjetra i energije sunca, otvorila je novi ured u Zagrebu. 

HANNOVER, 16. rujna 2024. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač autodijelova Bosch najavio je proširenje poslovanja s gospodarskim vozilima, predviđajući jačanje potražnje i prijelaz na električni pogon, dok Volkswagen očekuje slabiji rast u tom odjelu, nakon skoka u prvoj polovini godine.

RIJEKA, 16. rujna 2024. (Hina) - Primorsko-goranska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu potpora za sufinanciranje troškova opreme u prerađivačkoj djelatnosti te poticanje energetske učinkovitosti, a poduzetnicima je na raspolaganju više od 620 tisuća eura.